Fyra tvångströjor

Efter Sofie Sarenbrants deckarserie om Emma Sköld (fem böcker) tyckte jag att det var dags att ta itu med en helt annorlunda bok i julklappshögen. 

"Till dig som någon gång har undrat om du är galen, eller om du håller på att bli det. Du har förmodligen rätt." Säger Johanna Holmström om sin roman Själarnas ö som är en fiktiv berättelse som baserar sig på en verklig plats, på verkliga händelser och verkliga patientberättelser från Själös tid som mentalhospital. 


Man kan bli lite mörkrädd då man läser om samhället i slutet av 1800-talet, om behandlingar och om undersökningar, om livet förr. Och så blir man lite mer mörkrädd då romanen går vidare i tiden och vi närmar oss samtiden. Hospitalet på Själö stängde 1962.

Boken bjuder inte på vacker läsning, men texten är lättläst och flytande och persongalleriet intressant och ibland överraskande. Bered dig på lite gåshud och obehagskänslor, men läs den! 

4 tvångströjor av 5!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...